Robot připomíná hada

1.3.2018
Citace:
A.Rafsanjani et al., Kirigami skins make a simple soft actuator crawl, Science Robotics 21 Feb 2018: Vol. 3, Issue 15, eaar7555, DOI: 10.1126/scirobotics.aar7555
Zdroj
Plazící se robot z dílen Harward University, foto Ahmad Rafsanjani/Harvard SEAS.

Hadi a japonské umění skládání prostříhaného papíru kirigami inspirovali techniky z Harward University při tvorbě nového robota. Jak vidíme na obrázku, spíš než hada připomíná kus hadice. Pohání ho uvnitř ukrytá pneumatická jednotka, která se natahuje a zkracuje. Vpřed se pohybuje díky změnám ve tření, obdobně jako hadi. Povrch tvoří tenký plastový obal s prořezanými profily. Jsou navrženy tak, aby se při protažení prohnuly směrem ven, čímž vzniknou jakési šupiny, které se zapřou o podložku. Protahování a zkracování přestane být symetrické a umožní pohyb jen jedním směrem, jak vidíme na videu.

Jaroslav Langr 4.3.2018: Co je na tomto strojku robotického? Myslím si, že by se mělo se slovem robot šetřit a nazývat je úměrně jejich "inteligenci". Tento strojek asi nemá žádné kamery, čidla na "čích" ani dostatečný zdroj energie, aby mohl lézt, samostatně pracovat a samostatně se rozhodovat. Podle propojovacího kablíku je to spíše automat nebo "končetina" nějakého počítače.

7.3.2018: Máte úplnou pravdu, je to spíš jenom součástka využitelná v nějakém větším zařízení. Budu příště uvážlivější při volbě výrazů.

 
Odeslat komentář k článku "Robot připomíná hada "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Robot připomíná hada " e-mailem

Diskuse/Aktualizace